El concert havia de tenir lloc a la plaça de l’Om de Llanars, però les fortes tempestes del dissabte van obligar a traslladar el concert a la pista coberta.
El públic ja coneixia aquestes set dones basques que són les integrants de Neomak, ja que ha havien actuat al FMVC en anteriors ocasions, junt a Kepa Junkera.
En aquesta ocasió, Neomak presentava una estrena a Catalunya, el seu espectacle Ilargi berriak, que significa llunes noves. Amb aquest espectacle, les dones de Neomak beuen de la tradició de la cançó basca, la trikitixa i les percussions basques per donar-hi la volta i posar al dia totes aquestes tradicions des del punt de vista tecnològic, utilitzant bases electròniques, i també, des d’un punt de vista feminista.
El seu espectacle combina cançons amb coreografies i una posada en escena molt ben treballada.
El públic va entrar en la dinàmica de les Neomak des del primer tema, quan ells comencen el concert des del darrera del públic tapades amb un vel i quan són a l’escenari, se’l treuen. Se n’alliberen. Tot un missatge ple de simbolisme. Des d’aquest moment treuen tot el seu potencial com a intèrprets de trikitixa, com a cantants i com a percussionistes.
Uns enregistraments de la iaia d’una de les integrants del grup explica en euskera com les dones van haver de lluitar per sentir-se i ser lliures fa dècades en la societat basca. I les Neomak mostren agraïment cap a les generacions que les han precedit i demostren que la lluita no ha acabat.
El públic assistent va gaudir d’un concert de gran força, virtuosisme, talent, treball, vistositat i profunditat. Un absolut plaer!
Més informació: https://bit.ly/3PzUvoI
Direcció artística: Jordi Palau Font
Més informació a: www.fmvc.cat